Prečo (ne)mať spoločný bookstagram

augusta 09, 2021

Ahojte!

Rok 2021 sa pre nás nesie v znamení mnohých zmien, a jednou z nich je aj fakt, že sme sa rozhodli rozpustiť náš spoločný bookstagram. Nemusíte sa báť, @book_hoarders nezahynie úplne, ale už sa oň budem starať len ja, Bailey. Janelle po novom nájdete na @janereadsalot. Prečo sme sa po rokoch rozhodli pre takúto zásadnú zmenu? Dôvodom nie sú žiadne vzájomné konflikty, takže sa ospravedlňujeme, ak ste čakali nejaké šťavnaté a dramatické detaily o našich životoch. Táto zmena nadišla z čisto praktického hľadiska, ktoré detailnejšie rozoberieme v tomto článku.

Tak, aby sme zbytočne nezdržovali: 

 

VÝHODA: Na pridávanie príspevkov nie ste sami.

Poznáte to: Chceli ste vo štvrtok pridať príspevok, ale prišli ste domov úplne zničení alebo máte technické problémy. Ak máte instagramového parťáka, môžete mu napísať, aby to pridal za vás. Alternatívne si môžete aj pripraviť rozvrh pridávania, a rozdeliť si, kto kedy pridá aký príspevok.

NEVÝHODA: Ak ste takí prokrastinátori ako my, ani to vám nepomôže s aktivitou.

Samozrejme, ani to, že ste na to dvaja, nezaručuje, že budete vlastné plány dodržiavať. Koľkokrát sa nám stalo, že sme ani jedna nič nepridali celé týždne, no ani jednej sa nechcelo niečo o tom tej druhej písať, alebo sme sa obe hanbili, že sme nič nepridali, a preto sme radšej ani nič nepísali tej druhej. (Toto však môže byť spôsobené aj našimi nemožnými povahami.) 

VÝHODA: Máte dve knižnice, z ktorých môžete čerpať knihy na fotenie. 

Čítali ste nejakú knihu, o ktorej chcete pridať recenziu, no nemáte ju doma? Možno ju má doma práve váš instagramový parťák, a môže ju odfotiť pre vás. My si knihy často požičiavame, a hoci čítame veľa podobného, naše knižnice sú odlišné.

NEVÝHODA: Je nemožné zladiť fotky, ktoré sú fotené na rôznych miestach rôznymi ľuďmi.

Na jednu tému feedu môžete rovno zabudnúť. Nikdy nebudete mať obaja rovnaké osvetlenie, pozadie, alebo rekvizity. S týmto sme mali veľa problémov, a aj to je jeden z dôvodov, prečo tak často meníme tému. Okrem toho je nevýhoda aj to, že sa vám páčia rôzne typy fotiek a chcete pridávať iné uhly či kompozície ako váš parťák, a potom váš feed vyzerá ako jeden obrovský chaos. Toto bol naozaj dôležitý faktor, lebo ak máte pridávať fotky, ktoré nie sú váš štýl, tak to vás po čase zaručene omrzí a stratíte chuť robiť čokoľvek kreatívne, keďže vaša kreativita je obmedzená druhou osobou.

VÝHODA: So všetkým ohľadom instagramu sa máte s kým poradiť.

Nie ste si istí, či nejaká fotka vyzerá dobre? Poprípade z ktorého uhlu to vyzerá lepšie? Stačí sa spýtať vášho parťáka. Vždy je fajn mať sa s kým o všetkom poradiť. 

NEVÝHODA: Nemáte individuálnu identitu.

Práve toto bol pre nás taký bod zlomu. Uvedomili sme si, že naša neaktivita (či už na stories alebo s príspevkami) nie je spôsobená len našou lenivosťou (aj keď z veľkej časti áno), ale aj tým, že všetko musíme podpisovať, aby ľudia vedeli, kto písal čo. A aj napriek tomu, nás pravdepodobne vedia odlíšiť len ľudia, ktorí nás poznajú aj osobne. Toto bola pre nás nevýhoda, lebo aj napriek tomu, že máme podobné záľuby a názory, nie vždy sú rovnaké. Tiež to vyzerá dosť odveci, ak u niekoho komentujete obidve, keďže mnoho ľudí neregistruje, že ide o spoločný účet a vyzeráte ako schizofrenik. (A ani sa nevyjadrujeme ku všetkým účtom, ktoré nám kedy napísali komentár "Ahooj, máš krásny účet <3" a ani sa nepozrú do nášho bia/na našu profilovú fotku, aby si uvedomili, že sme dve).

VÝHODA: Máte väčší prehľad o knižnej komunite.

Ako sa hovorí, viac hláv, viac rozumu. V tomto prípade to však znamená skôr to, že sa obe pohybujete v iných bookstagramových vodách, a tým pádom vám nič zaujímavé neunikne.

NEVÝHODA: Každý sa chcete uberať iným smerom.

Zo začiatku ste nadchnutí pre myšlienku spoločnej knihomoľskej aktivity, avšak ako sa váš účet rozrastá, každý z vás ma vlasné nápady o celkovom smerovaní vášho účtu, ktoré sú nie vždy skĺbiteľné, a tak vám neostáva nič iné, len urobiť kompromis.

No, a týmto bodom sa zároveň dostávame k záveru článku. Snažili sme sa v skratke zhrnúť, čo nás viedlo k tomuto rozhodnutiu a možno vám aj poradiť/vás odradiť, ak sa rozhodujete, či si s niekým založiť spoločný instagram. Dúfame aspoň, že vás tento článok neodradil od sledovania naších instagramov. Čo sa týka blogu a podcastu, tak tie naďalej budeme robiť spoločne (teda ak sa dá naša blogová neaktivita vôbec označiť za robenie čohokoľvek). Na záver už len povieme, aby ste nezabudli follownúť nový účet Janelle (@janereadsalot) a držte nám v našich nových individuálnych instagramoch palce.

Majte sa krásne,

Bailey & Janelle

You Might Also Like

0 comments