Mesačné zhrnutie│Február + Marec 2020

apríla 04, 2020

Február a marec za nami, karanténa v plnom prúde, a tak je teda najvyšší čas na ďalšie zhrnutie.



Vo februári som stihla prečítať len tri knihy, no dve z toho boli úplne skvelé, takže si myslím, že kvalita prevažuje nad kvantitou. 

1. Heartstopper: Volume 3 - Alice Oseman
Ako prvé som vo februári prečítala tretie pokračovanie komiku Heartstopper, ktoré som si vopred objednala na bookdepository, a tak mi pekne dorazilo do schránky. Ako inak, nesklamalo.

Moje goodreads hodnotenie: 5*
Ľúbezné ako vždy. Hoci Heartstopper pravidelne čítam online, keď vychádza, aj tak poteší prečítať si to naraz vo fyzickej forme. Komiks rozhodne odporúčam každému, kto má chuť na niečo cute.


2. Príbeh čarodejnice - Deborah Harkness
Asi najväčším februárovým úspechom je, že som KONEČNE dočítala túto knihu. Začala som to čítať v lete cez Reading Rush, ale akosi mi to nevyšlo podľa predstáv.

Moje goodreads hodnotenie: 3*
Táto kniha mi trvala vyše pol roka. Naozaj. Skoro polovicu som prečítala v júli, a opätovne som sa k tomu dokopala až vo februári.
Zo začiatku je kniha totiž príšerne nudná, všetko je opísané v neskutočných detailoch, dej plynie pomaly a reálne sa niečo začne diať tak možno po 200 stranách. Netvrdila by som, že je to napísané vyslovene zle, myslím si, že autorka presne vedela, čo chce napísať, a aj to napísala, len mne osobne by stačilo tých opisov menej. Zvyčajne mi opisy až tak nevadia, obzvlášť pokiaľ prispievajú k worldbuildingu alebo niečomu užitočnému, no tu som naozaj nepotrebovala vždy vedieť, aké konkrétne víno práve protagonisti pijú, a ako chutí.
Čo sa týka hlavného dua, bolo tu trochu "insta love", čo ja osobne nemusím a Matthew bol strašne majetnícky, čo ma teda tiež neohúrilo. Úprimne mi to trochu pripomínalo Twilight.
Mytológia knihy je však veľmi zaujímavá a pôsobí, že to má autorka dobre premyslené, tak som zvedavá, ako sa to bude vyvíjať ďalej. Sú tu zakomponované aj elementy alchýmie, čo mi prišlo na na pohľad jednoduchú tématiku zakázanej lásky celkom neobvyklé, a do príbehu to prinieslo niečo nové. Aj akcia v druhej polke knihy už bola lepšia.
Celkovo hodnotím 3*. Kniha má veľa negatív, no zároveň aj potenciál do budúcna.


3. Call Down the Hawk - Maggie Stiefvater
Napriek tomu, že Heartstopper u mňa získal najvyššie hviezdičkové hodnotenie, toto bola asi moja najobľúbenejšia kniha za február. 

Moje goodreads hodnotenie: 4,5*
Snáď každý fanúšik Havranieho cyklu túto knihu netrpezlivo očakával, a ja som bola medzi nimi. Havraní cyklus je asi moja najobľúbenejšia knižná séria, takže som sa, samozrejme, aj trochu obávala, čo táto kniha prinesie. Našťastie ma nesklamala.
Príbeh sleduje tri dejové linky - Ronana, ktorého poznáme už z predchádzajúcich častí. Jeho kapitoly boli skvelé, bolo cítiť, ako sa Ronan zmenil od konca Havranieho cyklu. (Ale mohlo tam byť viac Adama). Priestor sa dostal aj zvyšným Lynchovcom - Matthewovi, a hlavne Declanovi, ktorý mi veľmi neočakávane prirástol k srdcu. Bolo zaujímavé sledovať veci, hlavne Ronana, z jeho perspektívy a zistiť, prečo je vlastne Declan taký, aký je.
Druhá linka sledovala Jordan Hennessy, ktorá je taktiež zapletená do sveta snov, a na to, že je to nová postava, ma teda dosť bavila, asi aj rovnako ako Lynchovci. Bohužiaľ nemôžem povedať príliš veľa kvôli spoilerom, ale za mňa má jednoznačne palec hore.
Tretia linka sa týka Carmen Farooq-Lane, ktorá "loví" ľudí, ktorí dokážu vyberať veci zo snov. Ponúka opäť úplne inú perspektívu. Bohužiaľ ma oslovila najmenej a jej kapitoly ani ona ma až tak nebavili. Nestrácam však vieru v Maggienu schopnosť vytvárať fantastické postavy a dúfam, že v budúcnosti sa to zmení.
Kniha odhalila trochu viac zo sveta snov, no zároveň otvorila mnoho ďalších otázok. Vytkla by som akurát tak to, že táto kniha by mala byť aj pre ľudí, ktorí Havraní cyklus nečítali. Skrátka si nemyslím, že by z nej mohli mať taký istý zážitok a tiež by toho asi bolo priveľa nevysvetleného, napríklad narážky na veci z Havranieho cyklu, ktorí fanúšici pochopia, no novým čitateľom by to mohlo prísť irelevantné. Jednoducho nemám pocit, že by si dokázali utvoriť takú koncepciu knihy, ako ľudia, čo už o tom svete čo-to vedia. Na druhú stranu to neviem posúdiť, keďže nie som nezaujatý čitateľ, takže ma pokojne vyveďte z omylu.
Ja hodnotím knihu veľmi pozitívne. Treba si však uvedomiť, že je to niečo úplne iné než Havraní cyklus, a netreba od toho očakávať rovnaké veci. Táto kniha je už taká... dospelejšia, temnejšia? Je cítiť, že od Havranieho kráľa ubehol nejaký ten piatok. Stále však má autorkin špecifický kvetnatý štýl písania, ktorý sa mne osobne veľmi páči. Teším sa na pokračovanie.

Marec bol o čosi úspešnejší a podarilo sa mi prečítať 5 kníh, z čoho jedna bola do školy.


1. The Vanishing Stair - Maureen Johnson
Pokračovanie Truly Devious, ktoré som čítala na jeseň. Táto séria je podľa mňa super a odporúčam každému, kto má chuť na nejakú tú záhadu v priestoroch súkromnej školy. 

Moje goodreads hodnotenie: 4,5*
Druhý diel série bol asi rovnako dobrý ako prvý.
Bolo skvelé vrátiť sa do útulného prostredia Ellingham Academy a k postavám z jednotky, ktoré som si dosť obľúbila. Dvojka pokračuje v rozvíjaní oboch záhad z prvého dielu, a hoci sa niečo dozvieme, stále toho zostalo mnoho nezodpovedaného. Napriek tomu, že som často nemala pocit, že by sa dialo niečo extra podstatné, som si užívala každé jedno slovo, a keď už sa niečo podstatné dialo, čítala som so zatajeným dychom.
Čo sa mi nepáčilo, bola celá tá zbytočne predramatizovaná dejová linka s Davidom a jeho otcom. Prečo. Sa. Ľudia. Proste. Nemôžu. Normálne. Porozprávať. Strašne nemám rada takto spôsobené konflikty.
V dvojke sa objavilo aj pár nových postáv, nevadili mi, ale nemôžem ani povedať, že by som si ich vyslovene obľúbila. A hlavne dúfam, že nebude milostný trojuholník, prosím.
Atmosféra bola rovnako skvelá ako v jednotke a po tom napínavom konci verím, že sa k trojke dostanem čoskoro.


2. Oko za oko - Jenny Han, Siobhan Vivian
Úspešne odškrtávam ďalšiu položku zo svojich 20 kníh, ktoré chcem tento rok prečítať. Túto som si z nejakého náhleho popud kúpila na jednom Humbooku, a potom mi dlho stála v poličke. Nebol to úplný čitateľský skvost, ale 

Moje goodreads hodnotenie: 3*
Oko za oko je kniha plná nevyužitého potenciálu.Hlavné hrdinky Mary, Kat a Lillia chcú spojiť sily a pomstiť sa tým, ktorí im ublížili = populárnym deckám na škole. Znie to ako fajn námet, dúfala som v nejaké kreatívne nápady a premyslené plány, avšak väčšina z ich nápadov mi znela dosť detinsky. Vlastne sa niekedy naozaj správali ako deti, viem, že majú byť tínedžerky, ale niekedy mi pripadali skôr ako také dvanásťročné dievčatá a mala som ich chuť prefackať.Kniha bola zo začiatku plná stereotypov a klišé, potom sa to trochu zlepšilo a postavy postupne dostávali väčšiu hĺbku a realistickosť, tak dúfam, že ďalšie dva diely trilógie budú pokračovať v tomto duchu. K milostným vzťahom sa nevyjadrujem, tie sú zatiaľ všetky strašné.Každá z našich hlavných postáv mala nejakú tú tragickú udalosť z minulosti a kniha by bola o dosť lepšia, keby sa tieto problémy a ich následky rozobrali viac do hĺbky, pretože tie témy sú toho hodné. Bohužiaľ však boli poňaté len veľmi povrchne, možno je to tým, že na odhalenie niektorých z nich sa čakalo tak polovicu knihy, aj keď boli predvídateľné. Opäť je to niečo, čo dúfam, že sa zlepší v budúcich dieloch.Čo som naozaj nečakala, bola (spoiler?) možná paranormálna zápletka, takže som zvedavá, či a kam sa to vyvinie. Kniha, samozrejme, skončila napínavo, takže si druhý diel prečítam. Čítala som, že ten je o dosť lepší, tak dúfam, že je to naozaj tak.Napriek všetkým mojim sťažnostiam ma ale kniha celkom bavila, bolo to také primitívne rýchle čítanie. Určite by som to neodporučila, ak hľadáte kvalitnú literatúru, ale ak máte chuť na jednoduchú stredoškolskú drámu, je to kniha pre vás.



3. The Starlight Watchmaker - Lauren James
Ďalšia kniha z môjho zoznamu. Od tejto autorky ma ešte nič nesklamalo, takže by som odporúčala niečo vyskúšať.

Moje goodreads hodnotenie: 4*
Veľmi čarovný príbeh o nezvyčajnom priateľstve.
Na to, aký krátky rozsah má kniha (len niečo cez 100 strán), sa autorke podarilo predstaviť uveriteľný svet, vymyslieť zmysluplnú detektívnu zápletku, rozvinúť hlavné postavy, a aj podať posolstvo, z ktorého si každý niečo odnesie.
Ak máte chuť na milý a pútavý príbeh, odporúčam, určite vám vykúzli úsmev na tvári.




4. Undine - Friedrich Heinrich Karl de la Motte Fouqué
Toto som čítala do školy na predmet Vodné bytosti v literatúre a filme (áno, naozaj mám taký predmet). Povinné čítanie však zo zásady nehodnotím, pretože to nie je niečo, čo by som si vybrala dobrovoľne.



5. Všade samé korytnačky - John Green
Konečne som sa dostala ku Korytnačkám, na ktoré som počula pozitívne aj negatívne názory, a môžem povedať, že sa prikláňam k tým pozitívnym. 

Moje goodreads hodnotenie: 4*
Hoci mám pocit, že Johna Greena moje čitateľské chute už prerástli, som rada, že som tejto knihe dala šancu. Je výrazne iná od ostatných jeho kníh, no zároveň má stále prvky, ktoré ju robia tak typicky greenovskou.
Aza je jedinečný rozprávač a príbeh z jej pohľadu som si užila. Dokázala som sa vžiť do jej kože a pochopiť, ako rozmýšľa. Myslím si, že John zvládol zobraziť Azin vnútorný svet a psychické problémy skvelým a uveriteľným spôsobom. Príbeh sa mi páčil, aj keď detektívna zápletka nebola v hlavnej úlohe - pointa príbehu bola Aza a jej vnímanie sveta. Komplikované priateľstvá a aj nejaká tá romantická zápletka nechýbali, a dodávali príbehu dynamiku.
Čo musím vytknúť, hoci je to pri Johnovi Greenovi asi samozrejmosť, sú tie nerealistické konverzácie. Tínedžeri majú strašne hlboké rozhovory a znie to strašne neprirodzene, v reálnom živote sa tak nikto nevyjadruje. Inak však hodnotím veľmi pozitívne a odporúčam.


To by bolo z mojej strany všetko. Ak ste niečo z toho čítali, určite napíšte, či sa nám názory zhodujú/nezhodujú, a keď tak prihoďte aj niečo dobré, čo ste v poslednej dobe čítali vy. 


Bailey

You Might Also Like

3 comments

  1. Příběh čarodějnice mě zaujal, ráda bych si ho přečetla, popravdě už mám dost dlouhý seznam knih, které bych si ráda přečetla, ale doufám, že teď díky karanténě se mi konečně podaří trochu z něj ukrojit. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Z tvojho zoznamu som čítala Príbeh čarodejnice, ale tak dávno, že už ani neviem, čo som si myslela.:D A ešte Korytnačky, za mňa celkom fajn kniha.:) Inak... Vodné bytosti v literatúre a filme? Whaaaat.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PVčko z nemčiny, to som si nemohla nechať ujsť :D :D

      Odstrániť