Mesačné zhrnutie│Január 2020

februára 02, 2020

Neubehol ten január nejako rýchlo?
Aspoň ja mám pocit, že sa začal tak pred týždňom. Nuž, nevadí, pointa tohto článku je, že sa skončil mesiac, a tak som si povedala, že by som tu mohla začať robiť také mesačné zhrnutia toho, čo som za daný mesiac prečítala. Rada by som s tým pokračovala počas celého roka, no keď mi začne škola, s mojim čítaním sa to značne zhorší, tak možno bude bývať aj jedno zhrnutie za viacero mesiacov. Uvidíme.
(Janelle vraj zhrnutia robiť nechce, tak keď tak ju môžete aspoň sledovať na goodreads.)


Svoj čitateľský rok som na svoje pomery začala veľmi dobre a v januári som stihla prečítať šesť kníh.


1. Glee: Začíname - Sophia Lowell
Hoci som Boží hrob začala čítať skôr, ako prvé som prečítala Glee. Prišlo mi to vhodné, keďže som to cez sviatky celkom dosť bingovala. Tiež som mala skvelú stratégiu - prečítala som aspoň kapitolu vždy, keď sa mi niečo načítavalo v Simse. Zvládla som to za deň.

Moje Goodreads hodnotenie: 3* 
Začiatok Glee trochu inak.Príjemný doplnok pre fanúšikov seriálu, no príbeh sám o sebe za veľa nestojí.

2. Boží hrob - Jay Kristoff
Na Boží hrob som sa tešila, odkedy som dočítala Nikdynoc. Chcela som si ho kúpiť na Humbooku, no tam bol už beznádejne vypredaný, a tak som sa musela uspokojiť s objednávkou z Albatrosu. A aj tak som ho potom musela odovzdať mame, aby mi ho zabalila na Vianoce, takže to bolo vlastne úplne jedno. V každom prípade, Boží hrob bol SKVELÝ a celú sériu vrelo odporúčam.

Moje Goodreads hodnotenie: 5*
WOW.
Ten koniec.
!!!
Práve som dočítala, a posledných sto strán som úplne zhltla. Množstvo akcie a napätia, absolútne som nevedela, ako to nakoniec skončí. Toľko prekvapivých zvratov som už dávno nevidela.Vôbec som netušila, kam bude druhý diel smerovať, keď sme sa zbavili školského prostredia z jednotky, no prekonalo to všetky moje očakávania.
Jediný problém je, že potrebujem trojku. Hneď.
(Ako vidíte, veľmi som to prežívala)


3. Half Bad: Polozlý - Sally Green
Prvá kniha z môjho zoznamu 20 kníh, ktoré chcem prečítať v roku 2020. Asi to na začiatok nebolo úplne najlepšie, ale na to, aké je to priemerné, sa to aspoň rýchlo čítalo. 

Moje Goodreads hodnotenie: 3*
Polozlý nie je len hlavný hrdina, ale dala by sa tak opísať aj celá kniha.
Námet je zaujímavý, aj keď nie úplne najoriginálnejší. Hlavný hrdina je veľmi svojský, čo bolo viacmenej fajn, no tak trochu som nechápala, prečo sa doňho niektoré postavy zamilovali, keďže toho väčšinu času ani moc nenahovoril a keď už niečo povedal, zväčša to nebolo nič príjemné.
Prvá polovica knihy je trochu pomalšia, no potom sa to rozbehne a celkovo sa kniha číta rýchlo, čo mi vyhovovalo. Štýl písania mi však prišiel nejednotný a nie vždy mi sadol (ale mohlo to byť aj prekladom). Niektoré scény boli lepšie, niektoré horšie. Myslím, že aj celkovému svetu sa mohla autorka viac povenovať, lebo viac vecí nebolo úplne vysvetlených. Takisto aj vedľajšie postavy neboli príliš rozvinuté, dúfam, že sa to napraví v ďalších dieloch.
Polozlý ma teda veľmi neohúril, ale aj tak by som si rada prečítala pokračovania, a zistila, ako to s Nathanom a ostatnými dopadne.

4. Toto je celá pravda - Lygia Day Peñaflor
Túto knihu Jane dostala v rámci knižného Santu, ktorý sa konal na vianočnom zraze knihomoľov v Žiline, ktorého sme sa zúčastnili. Avšak nejako ju nemala ako odniesť domov, tak som ju vzala ja s tým, že som to aj tak chcela prečítať. A prečítala som.

Moje Goodreads hodnotenie: 3*
No, musím povedať, že som od tejto knihy čakala trochu viac.
Príbeh je podaný pomocou interview, mailov a úryvkov z knihy, ktorú o postavách napísala ich kamoška spisovateľka. Vďaka tomu sa to čítalo rýchlo a bolo to záživné, no s touto formou písania prichádza aj riziko, že postavy nebudú dostatočne rozvinuté. Čo sa, bohužiaľ, v niektorých prípadoch aj stalo. Vo výpovediach postáv bolo však dobre vidno, ako rozlične premýšľajú, za čo má autorka rozhodne plusové body, pretože pri takomto formáte je niekedy ťažké docieliť, aby všetky postavy nezneli rovnako. Najradšej som mala Penny, ktorá síce nebola vôbec v centre diania, ale za to sa skvele dali pochopiť jej neistoty a to, ako sa počas príbehu cítila. Fatimu Ro som od začiatku neznášala a môj názor sa počas celej knihy nezmenil.
Hlavný dejový "zvrat", na ktorom bolo postavené celé "veľkolepé finále", som však uhádla už úplne na začiatku a tým pre mňa kniha dosť stroskotala, pretože mimo toho sa toho veľa neudialo. Avšak verím, že ak to niekto nepredvídal, určite by sa uňho kniha umiestnila vyššie.
A čo mal akože byť ten koniec? Skončilo to neurčito, čo ma vie fakt vytočiť, lebo keď už som to celé prečítala, rada by som vedela, ako to s kým dopadlo. Ach jaj.


5. Zrada - Gregg Olsen
Zrada je pokračovanie Závisti, a obe sú knihy, ktoré som kúpila v Knihách pre každého, lebo boli lacné a zaujali ma. Bohužiaľ u mňa nezabodovali až tak, ako som dúfala, ale aspoň si môžem gratulovať, že som prečítala niečo z mojich tisícich roky neprečítaných kníh. 

Moje Goodreads hodnotenie: 2,5*
Taký priemerný detektívny/paranormálny príbeh.
Zo začiatku sa dej rozvíjal neskutočne pomaly a nič sa dokopy nedialo, preto mi trvalo večnosť začítať sa. Až tak posledných 100 strán malo konečne nejakú akciu.
Prvý diel som čítala asi pred tromi rokmi, takže som si bohužiaľ nepamätala všetky postavy a udalosti, čo, priznávam, mohlo ovplyvniť môj čitateľský zážitok.
Autorov štýl písania mi veľmi nesadol. Potrpí si na zbytočné detaily o nepodstatných postavách, všetci musia mať meno a priezvisko, a najlepšie ešte aj rodinnú históriu. A keď vravím nepodstatné postavy, myslím naozaj nepodstatné, čo sa objavia tak v jednej scéne v celej knihe. To isté aj s pohľadmi, každú kapitolu sa menili, a niekedy boli tie scény fakt úplne zbytočné.
Dvojčatá Hayley a Taylor, ktoré by mali byť hlavné postavy, mali radšej dostať viac priestoru, pretože ich paranormálne schopnosti sú asi najzaujímavejšou časťou tejto série. A opäť sme sa sa z ich minulosti dozvedeli len absolútne minimum, a viac sa už asi ani nedozvieme, keďže to nevyzerá, že by sa autor chystal v sérii pokračovať. Autor mohol radšej vynechať zbytočné opisy a viac sa venovať jeho hlavným hrdinkám, bolo by to omnoho zaujímavejšie.
Ďalšia vec, ktorá mi na jeho písaní vadila, bolo to, ako sa snažil pôsobiť, že sa chce vcítiť do tínedžerov, ale skôr len presadzoval svoje názory a kritizoval celú "tínedžersku kultúru", čo sú sociálne siete, telefóny, technológia, a tak podobne. #okboomer
K poriadne nerozvinutej paranormálnej a detektívnej dejovej linke ešte pridajme aj nejakú tú nepotrebnú tínedžersku drámu, a máme postarané o riadny bordel. Keď sa konečne odhalilo, kto je vrah, vlastne mi to bolo aj jedno, lebo to ani nebolo nejak dobre vystupňované.
Chcela som dať tri hviezdičky, ale ako tak píšem túto recenziu, uvedomujem si, koľko mi toho vlastne vadilo, a dávam dve a pol. Nápad je sľubný, ale chcelo by to lepšie prevedenie.



6. Podělaným navrch - Becky Albertalli
Mojou poslednou januárovou knihou bolo Podělaným navrch, ktoré som zhltla vo vlaku cestou do a z Brna, kam som išla na víkend za Janelle. A bolo to super. Asi by som to neoznačila za moju top knihu od Becky Albertalli, ale ako autorka má jednoducho niečo, čím ma jej knihy vždy dostanú. Je to presne také cute contemporary, aké by sa od nej dal očakávať.

Moje Goodreads hodnotenie: 5*
Veľmi milé contemporary, ktoré sa rýchlo číta.
Postavy a ich správanie mi prišli realistické. Molly som mala rada a dokázala som sa do nej vcítiť, aj keď niekedy robila hlúposti (alebo práve preto?). Romantická linka mi taktiež prišla realistická a páčila sa mi (a to si ja a romantika naozaj veľmi nerozumieme!), páčili sa mi scény s rodinou, páčili sa mi scény medzi kamarátmi a celý ten tínedžersky svet. V podstate knihe nemám veľmi čo vytknúť, možno sa niektoré témy mohli hlbšie rozobrať, napríklad Mollyina úzkosť, ktorá sa spomínala len veľmi okrajovo.
V príbehu je veľa diverzity, sú tam postavy rôznych rás, náboženstiev aj sexuálnych orientácií. Možno to niekomu príde priveľa, mňa to však viac baví, keď sú postavy rôznorodejšie (taký je predsa aj život).
Inak zbožňujem písanie Becky Albertalli a som rada, že ani tentoraz ma nesklamala. 


Takým mojim drobným novoročným predsavzatím bolo začať písať recenzie aspoň na Goodreads, keď už to na blogu flákam, a zatiaľ hlásim úspech. A sú čoraz dlhšie (hlavne pokiaľ sa mám na čo sťažovať), takže sa do toho asi dostávam. 
Ale uvidíme, ako dlho mi to vydrží, všakže.
A čo vy? Čo ste prečítali počas januára? Dajte mi vedieť v komentároch.
Bailey

You Might Also Like

6 comments

  1. Jeej, Glee, tú knihu som kedysi dávno čítala z knižnice. :D A teda snáď ti to s tými zhrnutiami bude vychádzať.:) Ale zákernosť školy je mi dobre známa. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Glee? No pane jo, netušila jsem, že je to i kniha. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Glee som kedysi pozerávala, ale tuším som nevidela posledné časti. Ani vlastne neviem prečo. Kniha ma nikdy nelákala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne, od tretej série to išlo celkom dole vodou, takže si o moc neprišla :D Hlavne piata séria bola úplný mess.

      Odstrániť
  4. Boží hrob jsem také v lednu přečetla - parádní to bylo! Těším se na další díly.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Videla som, že Rozetmění má vyjsť už na konci mája, takže sa riadne teším :D

      Odstrániť