Frajer na záskok - Kasie West I recenzia (spoiler-free)

augusta 23, 2018

Názov: Frajer na záskok
Originálny názov: The Fill In Boyfriend 

Autor: Kasie West
Počet strán: 280
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: Slovart
Žáner: YA, romantika

Anotácia: Gia Montgomeryová má skoro dokonalý život - má rodinu ako z katalógu, úžasného frajera a v škole je obľúbená. To všetko sa  však môže rýchlo zmeniť, keď jej frajer dá kopačky tesne pred plesom. Svojim priateľom o ňom totiž básnila natoľko, že si myslia, že žiadny Bradley neexistuje. Náhoda jej však do cesty postaví chalana, ktorý je ochotný predstierať, že je jej bývalý frajer. Po plese na neho nemôže prestať myslieť a tak sa ho rozhodne skontaktovať. Ak by sa však prevalila pravda, môže to značne ohroziť jej postavenie u kamošov. Bude Giin "frajer na záskok" to, čo jej chýbalo ku šťastiu alebo sa všetko zmení na jednu veľkú katastrofu? 

Hodnotenie obálky: Toto je jeden z mála prípadov, kde sa mi slovenská obálka páči viac ako originál. Z celkovej kompozície a pozadia priam kričí leto a láska, takže už len pri pohľade na ňu pocítite motýliky. Obálka vystihuje knihu aj jej zámer a podľa mňa zaujme presne tých čitateľov, ktorým je určená. 
Moje prvé stretnutie s touto knižkou nastalo, keď som ju zazrela v kníhkupectve, v ktorom som pracovala. Už len samotnou obálkou ma zaujala a tak som po nej stále poškuľovala jedným očkom, keďže som však nemala peňazí nazvyš, veľmi ma potešilo, že sa nachádzala aj v mojej mestskej knižnici. Dostať sa k nej bol trocha boj, ako to už býva pri novinkách v malomestských knižniciach. Keď sa mi to nakoniec podarilo, trocha som sa bála aby som nemala privysoké očakávania a aby ma kniha nesklamala. Našťastie, môžem už teraz povedať, že sa tak nestalo.

Aby sme sa dostali k samotnému príbehu...
Druháčka Gia randí s Bradleym, ktorý je vysokoškolák. Samozrejme, že sa ním pochválila aj kamoškám a možno si jazyk na špacír pustila až príliš, keďže ho vykreslila natoľko dokonalého, že jej vôbec neveria, že vlastne existuje. Našťastie ju má sprevádzať na ples, kde ho kamošom plánuje predstaviť. Samozrejme, že sa niečo musí pokaziť a tak sa s ňou Bradley rozíde na parkovisku pred plesom. Gia je natoľko zúfalá, že keď v neďalekom aute uvidí chalana, vykašle sa na všetku svoju dôstojnosť a poprosí ho, aby predstieral, že je jej bývalý frajer. Náhradný Bradley jej ponuku príme a tým sa začína špirála klamstiev, zlých rozhodnutí ale aj vtipných situácií, ktorých dopad sa bude niesť v celom príbehu. Myslím, že prezradiť čokoľvek viac z deja by bolo na škodu veci, keďže samotný dej je nenáročný a na niektoré zvraty je lepšie prísť až pri samotnom čítaní.

Táto knižka nie je komplikovaný príbeh so zamotaným dejom, v podstate už podľa anotácie viete, do čoho idete. Dej bol miestami predvídateľný a taktiež obsahoval aj pár klišé, avšak tie sú dnes už skoro všade. Vyvrcholenie knihy mi prišlo troška uponáhľané. Nič z toho však nepokazilo môj knižný zážitok.

Je to proste milý romantický príbeh, úplná oddychovka. Nie je to niečo, čo ja osobne čítam až tak často, zato niekedy proste mám na takýto žáner chuť. Vzťahy medzi postavami a postavy samotné mi prišli dobre napísané.
Veľké plus má u mňa tento príbeh hlavne preto, že samotná romantická zápletka bola poradne rozvinutá a vôbec nešlo o instalove, ktorú v knihách priam neznášam a ktorá sa práve v romantike vyskytuje dosť často. Ďalším plusom bol samotný štýl písania autorky, ktorý bol nenáročný a pútavý. Okrem toho, že postavy boli dobre rozvinuté, sa mi páčilo aj to, že okrem hlavného romantického vzťahu sa riešili aj vzťahy medzi kamošmi a rodinou, ktoré sú v živote rovnako dôležité, ak nie aj viac. Dokonca boli v deji prítomní aj rodičia!!! Hlavná hrdinka prešla osobnostným rozvojom, čo značne oceňujem, keďže na začiatku knihy sa môže zdať troška odtrhnutá od reality a nie veľmi relatable. Taktiež "frajer na záskok" s prechádza svojím vlastným osobnostným rastom, a práve to, že obaja rastú ako ľudia osobitne aj spoločne robí tento príbeh o to krajší.
Kniha rozoberá rôzne témy napríklad,  ako sa znova naučiť dôverovať; ako zistiť, kto vlastne ste; ako zachrániť kamarátstvo, keď ste to pokašľali.

Celkové hodnotenie:
Ak ste fanušíkom romantiky tak do toho určite choďte. Jednoznačne je to romantika, ktorá za niečo stojí a je celkom pekne zakomponovaná do reálneho života a nepôsobí umelo. Knižke som po istom zvážení dala na goodreads 3 hviezdičky, aj keď ak by som ju mala hodnotiť hneď po prečítaní tak by dostala hneď 5 hviezdičiek, keďže som z nej bola unesená. Hlavne z "frajera na záskok", ktorý ukradol nielen Giino ale aj moje srdce. Ak by existovalo pokračovanie, určite si ho prečítam, už len kvôli nemu.

You Might Also Like

4 comments

  1. Mne sa na tejto knihe veľmi páčilo, ako autorka spracovala cez hlavnú postavu tematiku sociálnych sietí. To bolo podľa mňa veľmi aktuálne a práveže si myslím, že hlavná postava zodpovedala charakterom viacerých tínedžerov práve preto, ako neskutočne jej záležalo na tom, či ju cez internet ocenia. Pokiaľ mala málo lajkov, tak sa cítila mizerne, myslela si, že za nič nestojí...
    Len škoda, že na rozdiel od knihy, kde sa Gia ku koncu uvedomila, v realite to takmer nikomu nedôjde. Ale pri tom tlaku, ktorému sme vystavení zo strany médií, sa ani nečudujem, že sa poriadne nedá odtrhnúť od sociálnych sietí.

    Knihy od Kasie sa mi zatiaľ celkom páčia. Najviac ma sklamala od nej kniha Love, life and the list? Myslím, že tak sa to volalo. Naopak, úplne najviac som si užila The Distance Betweeen Us, kde autorka spracovala tému chudoba/bohatstvo a bolo to super.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím si niekedy od nej niečo ďalšie prečítať :D Ale momentálne nie som na nejakú love story naladená :)

      Odstrániť
  2. Připomíná mi to jednu knihu od Lenky Lanczové - Náhradní princ, myslím. :-) Každopádně je to podobný žánr, což je záruka sama o sobě, že se mi kniha bude líbit. :-)

    OdpovedaťOdstrániť