Bola som tu - Gayle Fromanová I recenzia (spoiler-free)

mája 02, 2018

Názov: Bola som tu
Originálny názov: I Was Here
Autor: Gayle Formanová 
Počet strán: 296
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: IKAR - YOLi
Žáner: YA, romantika

Anotácia: 
Cody a Meg boli najlepšie kamošky odjakživa. Potom ako Meg spáchala samovraždu, zostala len Cody. Tá nechápe, prečo sa Meg rozhodla ukončiť svoj zdanlivo dokonalý život. Pri balení Meginých veci sa pred Cody rozvíja tajný život, ktorý Meg posledný rok viedla. Bola smrť Meg iba obyčajná samovražda alebo je za tým niečo viac?


Hodnotenie obálky:  Môj prvý dojem z obálky nebol ktovieaký, prišlo mi, že je príliš prekombinovaná. Na druhej strane sa mi po čase celkom dostala pod kožu a momentálne z nej mám skôr pozitívne dojmy. Rozhodne mi však príde originálnejšia ako pôvodná obálka.
Na túto knižku som narazila úplnou náhodou v knižnici a na odporúčanie svojej sestry som sa rozhodla dať jej šancu. Nie je to moje prvé stretnutie s Gayle Formanovou, už predtým som od nej čítala knihu Zostaň so mnou a jej pokračovanie Kam zmizla. Tieto knižky sa mi páčili, ale nejako mi ani nenapadlo, že by ich mohla mať v slovenčine vydaných už viac, a že ich dokonca majú aj u nás v knižnici.

Celkom sa obávam, že k tejto knižke sa nedá povedať nejako extra veľa, aby som ju nevyspoilerovala, poďme však na to. Príbeh sa začína znením Meginho listu/e-mailu na rozlúčku, od začiatku už teda tušíte, že to nebude veľmi veselý príbeh. Dej je rozprávaný z pohľadu Cody, Meginej najlepšej kamošky. Keďže Megini rodičia považujú Cody skoro za svoju, poveria ju nepríjemnou úlohou - ísť na Megin intrák a dostať jej veci domov.
Tam sa Cody stretáva s Meginymi spolubývajúcimi, a tí jej poodhalia tajné stránky Meginho života, ktoré si pred ňou starostlivo chránila. Keďže Meg nikdy nevyžarovala žiadne samovražedné signály, začne Cody trocha pátrať na vlastnú päsť. Hlavne preto, že nemôže uveriť, že by sa tak výnimočná a relatívne šťastná osoba rozhodla vziať si vlastný život. 

Na tejto knihe sa mi najviac páčili vzťahy medzi postavami, či už priateľstvo medzi Meg a Cody, alebo aj Codyine vrelé vzťahy s Meginou rodinou a najmä jej mladším bratom. Úprimne povedané, je to celkom depresívne a smutné čítanie, ale rozoberajú sa tam dôležité témy, napr. aj z oblastí duševných chorôb, k takým patrí aj dejová linka týkajúca sa Meginej mamy. Tejto knihe nechýba ani romantická zápletka, avšak tá mi nejako nesadla.

Celkové hodnotenie: 4 hviezdičky
Tuto knihy by som jednoznačne odporúčala tým z vás, ktorý obľubujú smutné príbehy a majú chuť si troška vyplakať oči. Jediné s čím som celkom nebola spokojná bola romantická zápletka, podľa mňa pôsobila v tejto knihe tak trochu navyše.

You Might Also Like

4 comments

  1. Tuhle knížku jsem četla minulý rok a moc se mi líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně ta obálka přišla jako kdyby byla stará, první pohled mi tak nějak přišel, že už má kniha něco za sebou. :-) Nečetla jsem ji, ale smutné příběhy úplně nemusím, tak ani nevím, jestli bych se do ní pustila. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa aj smutné príbehy treba čítať aspoň raz za čas :D Ja osobne oceňujem najmä to, že kniha riešila mentálne choroby, ktoré dlho boli a stále ešte sú tabu, najmä na Slovensku.

      Odstrániť