Knihy, ktoré ma sklamali

marca 12, 2018

Určite poznáte ten pocit, keď sa fakt tešíte na nejakú knihu a keď ju konečne začnete čítať, akosi to nie je to, čo ste si predstavovali. Aj keď kniha sama o sebe nie je vyslovene zlá, ostane vo vás taký pocit, akoby jej niečo chýbalo a nedokážete si ju naplno užiť. Aj ja mám za sebou pár knižných sklamaní a rozhodla som sa s vami podeliť. Ktovie, možno sa na niektorých zhodneme (a možno nie).



1. Etiketa & Špionáž

Táto knihy pre mňa bola z dosť veľkej časti cover buy. Na obálke je dievča, ktoré vyzerá tak na 18 v elegantných šatách s nožnicami v ruke. Bola som nadšená, že si prečítam nejaký napínavý príbeh s badass ženskou postavou a nevedela som sa dočkať kedy sa do knihy pustím. Bola som sklamaná veľmi rýchlo. Hlavná postava má 14 a správala sa ako úplné decko a ja neviem, proste mi prišlo, že to vyzerá ako kniha pre úplne inú vekovú kategóriu než to je v skutočnosti. Už sú to snáď štyri roky odkedy som to čítala, tak si nepamätám všetky detaily deja, ale viem, že táto obálková lož pre mňa bola úplná zrada. Druhý diel som si ani nekúpila a úprimne neviem, či sa k tejto sérii niekedy vrátim. Ale možno áno, kopa ľudí to chváli a ak do toho pôjdem bez očakávaní, možno sa mi to na druhýkrát zapáči.

2. Zrozena o půlnoci

V čase, keď fičali upíri, som v Martinuse uvidela túto knižku a hneď ma upírka na obale zaujala. A tábor pre nadprirodzené bytosti? To znelo super. Avšak nebolo to nič moc, hlavná postava teda nejak zaujímavá nebola a čakali by ste, že je upírka, však? No nie. Do konca knihy som stále čakala, kedy sa dozviem aká je nadprirodzená bytosť. A nič z toho. Proste sa to nevyriešilo. Je to päťdielna séria. Vlastním ešte druhý a štvrtý diel, lebo som ich kúpila za nejakú smiešnu sumu, ale asi som ich ani nikdy neotvorila. 



3. Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín + Nech sneží

Problém s Johnom Greenom má hlavne Janelle, ale ani mňa to nejak neobišlo. Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín a jeho príbeh z Nech sneží som od neho čítala naposledy a ja neviem, príde mi, že stále píše o tom istom. Hlavná postava je vždy chalan s úplne rovnakou povahou. Nevie písať iné postavy? (Ak nerátam Na vine sú hviezdy) A ani ten jeho humor mi teda už neprišiel nejaký úžasný, vtipy akoby boli silené, postavy nezaujímavé, nikto nemal dobrú chémiu... V podstate sa to isté týka aj Willa Graysona. Aj tak si ale chcem prečítať Turtles All the Way Down a naozaj dúfam, že to už bude niečo iné a nie ten istý príbeh odohratý stále dookola.

4. Selekcia

Selekcia je knižná séria, ktorá má veľmi sľubný nápad, ale akosi mi príde, že nevyužila svoj potenciál. Jednotka sa mi ešte celkom páčila, aj keď mi America celkom liezla na city. Hlavný problém som mala s druhým dielom a teda Elitou. America každú jednu kapitolu menila svoj názor na to, s ktorým chalanom chce byť. Už ma išlo poraziť. Nič sa dokopy za celú knihu nestalo, len riešila svoj milostný život a naozaj nebolo možné ako často povedala, že si vyberie jedného alebo druhého. Proste to bol naozaj príšerný milostný trojuholník.



5. Pekelné stroje

Tu ma isto všetci zhejtujete. Ale nejdem príliš kritizovať. Skôr ide o to, že okolo tejto série je strašný hype a tak som čakala niečo úplne skvelé, ale prišlo mi to len také... obyčajné. Sú to fajn knihy, ale neviem, nejak som ich neprežívala. Je pravda, že som ešte nedočítala posledný diel a možno sa môj názor po šokujúcom finále zmení, no uvidíme. Tessa ako charakter ma až tak neoslovila. Will, ktorého miluje asi každý kto to čítal, mi príde ako Jace 2. Avšak z hlavného tria ma zaujal Jem, ktorý má zaujímavý príbeh aj osobnosť. Will/Jem bromance je podľa mňa napísaná skvelo. Milostné trojuholníky nemusím a ani tu ma táto dejová linka nejak extra nezaujala. Niektoré vedľajšie postavy sú dosť zaujímavé, ale niektoré majú nevyužitý potenciál. Ale určite sa chystám sériu dočítať a mám v pláne pokračovať s knihami Cassandry Clare, aj keď nemám pocit, že sú až také dobré, ako ich ľudia vychvaľujú. Som v tom sama alebo niekto súhlasí?

Určite mám takých kníh ešte viac, ale tieto sú zatiaľ jediné, čo mi napadli. Súhlasíte so mnou v niečom? Aké knihy sklamali vás? Určite sa podeľte v komentároch.

You Might Also Like

8 comments

  1. Sérii Selekce jsem četla, mně osobně se líbila, líbil se mi ten příběh, ačkoli hrdinka si fakt mohla rozmyslet líp, s kým chce být a ne skákat od jednoho k druhému, to nemám ráda. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na Selekci jsem se taky chtěla "podívat", ale jen chvíli a asi to omrzím - je fakt více knih, které si chci hodně přečíst. Sněží mě lákalo hodně dlouho, ale už mám k tomu trochu odpor :D, tak uvidíme, jestli se k tomu někdy dostanu. Nic jiného jsem od něj nečetla, ale viděla jsem jeden nebo možná dva filmy a nic moc :D..
    Ostatní knížky neznám...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, je kopa lepších kníh než Selekcia, ktorým môžeš venovať svoj čas :D
      Nech sneží tiež nie je nejaké špeciálne :D

      Odstrániť
  3. Selekcia je taká "guilty pleasure". Ja viem, že je v mnohých ohľadoch na prd, ale aj tak ma bavila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám doma 4 kknížky od Johna Greena, ale stejně se mi nejvíce líbily Hvězdy a ty zrovna nemám :D Souhlasím, že postavy jsou stejné skoro ve všech knížkách a samotný autor je dost přeceňovaný. Ze série Selekce se mi líbil akorát ten první, další dva, které jsem četla, mně moc nenadchly. Potenciál a nápad dobrý, ale jak píšeš, nevyužitý... Pekelné stroje jsem nečetla. ale Cassandru Clare moc nemusím. Není mi extra sympatická jako spisovatelka, četla jsem sice celé Nástroje smrti, ale škoda toho času. :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím, že sa zhodujeme vo viacerých veciach :D
      Ja som z Nástrojov čítala zatiaľ prvé tri diely, ale plánujem to niekedy dočítať a potom si vytvoriť celkový názor :D Ale ani ja ju až tak nemusím.

      Odstrániť
  5. Ahoj, narazila som na tento váš blog úplnou náhodou, no nedalo sa nevšimnúť si, že studuješ prekladateľstvo. Podľa môjho názoru by mali práve prekladatelia byť tí, ktorí ovládajú slovnú zásobu slovenského jazyka najlepšie. Najväčším problémom tvojich článkov je chýbajúca korektúra. Ak vás to na tvojej škole neučili, tak by mali. Skús si po sebe niekedy svoj text prečítať ;), predídeš tak pobúreniu nezaujatých čitateľov. Neskorigované sekcie sú doslova nečitateľné. Nechcem ťa uraziť, no v konečnom dôsledku vyznieš, ako keby si naplno neovládala svoj rodný jazyk. O gramatike snáď iba to, že čiarky sú vo všeobecnosti v slovenčine tvrdým orieškom, no ako študentka prekladateľstva by si mala ovládať aspoň to. Skús v tomto mesiaci vymeniť knihy o "čarodejoch" za PSP. Každopádne držím palce do budúcna.

    OdpovedaťOdstrániť