MID YEAR BOOK FREAKOUT TAG 2020

júla 12, 2020

Ahojte všetci!
Polka roku 2020 je za nami, a teda je najvyšší čas na tento tag. Tento krát sme sa ho aspoň rozhodli napísať v čase, ktorý mu zodpovedá (rozumej nie v októbri).
Vrhnime sa teda na to:
1. Best book you’ve read so far in 2020./Najlepšia kniha, ktorú si v roku 2020 zatiaľ prečítala.
B: U mňa to asi bude Call Down the Hawk od Maggie Stiefvater, Boží hrob od Jaya Kristoffa alebo Red, White and Royal Blue od Casey McQuiston. Päť hviezdičiek som dala na goodreads ešte zopár ďalším, ale tieto u mňa zatiaľ vedú.
J: Ak neberiem do úvahy žiadny reread tak je to nerozhodne medzi Little Fires Everywhere od Celeste Ng alebo Call Down the Hawk od Maggie Stiefvater, ktoré som nedávno dočítala. Obe tie knihy sú úžasne atmosferické.


2. Best sequel you've read so far in 2020./Najlepšie pokračovanie, ktoré si v roku 2020 zatiaľ prečítala.
B: Tu by som mala takisto viacero kandidátov, ale asi toto "ocenenie" venujem druhému a tretiemu dielu série Truly Devious, a teda The Vanishing Stair a The Hand on the Wall od Maureen Johnson.
J: Nuž toto bude patriť jednému z dielov Upírskej akadémie od Richelle Mead - ktorému, netuším, už sa mi trochu zlievajú, ale určite to nebude posledný.

3. New release you haven't read yet, but want to./Novinka, ktorú si ešte nečítala, ale máš to v pláne.
B: Ha, no tých by bolo viacero (flashback na môj nikdy nezverejnený článok najočakávanejších kníh roku 2020). Možno The Deck of Omens od Christine Lynn Herman, keďže prvý diel som čítala minulý rok a celkom sa mi to páčilo. Úprimne, dosť strácam prehľad v tom, čo kedy vychádza.
J: Samozrejme je toho celá kopa, napríklad Chain of Gold od Cassie Clare.

4. Most anticipated release for the second half of the year./Najočakávanejšia kniha, ktorú vydajú v druhej polke roka.
B: Jednoznačne Loveless od Alice Oseman, na to sa teším už strašne dlho. Ale musím spomenúť aj sprievodnú novelu k Fence komiksom, ktorá by mala vyjsť niekedy na jeseň. Potom ešte napríklad The Reckless Afterlife of Harriet Stoker od Lauren James, The Nobleman's Guide to Scandal and Shipwrecks od Mackenzi Lee, The Magicians: New Class od Leva Grossmana a Lilah Sturges (toto je komiks), a čo sa prekladových diel týka, tak netrpezlivo očakávam Rozetmění od Jaya Kristoffa, ktoré malo dátum vydania v máji a posunuli to na august!!! Stále som bitter. (A áno, naozaj som sa snažila vyťažiť čo najviac z môjho článku, ktorý už nikdy neuzrie svetlo sveta).
J: Čoskoro vyjde Loveless od Alice Oseman, na to sa neskutočne teším, a to isté platí aj o Rozvratníkovi od Sebastiena de Castella, ktorý vychádza v češtine a je to posledný diel série Divotvůrce.

5. Biggest disappointment./Najväčšie sklamanie.
B: Asi by som povedala, že Toto je celá pravda od Lygie Day Peñaflor, pretože som od toho jednoducho čakala trochu viac a nebolo to bohviečo.
J: Jednoznačne Naomi and Ely´s No Kiss List od Rachel Cohn a Davida Levithana, čakala som, že kniha bude omnoho rozvinutejšia ako film ale v skutočnosti bola dosť plytká a povrchná. O troška menej zlá bola kniha Capturing the Devil od Kerri Maniscalco, ale myslím si, že si tiež zaslúži byť na zozname kníh, ktoré ma sklamali na plnej čiare.


6. Biggest surprise./Najväčšie prekvapenie.
B: Tento rok som konečne prečítala Všade samé korytnačky od Johna Greena a bolo to značne lepšie, než som čakala. Príjemným prekvapením bolo aj Into the Drowning Deep od Miry Grant, do čoho som sa pustila veľmi spontánne a neoľutovala som. Nič podobné som zatiaľ nečítala a bavilo ma to.
J: Fakt, že som až tak veľmi neplakala pri knihe Na konci obaja naozaj umrú od Adama Silveru. Bolo to fajn čítanie, ale nie až tak dojímavé ako som čakala. (Nechcela som zase hovoriť o Little Fires Everywhere alebo Call Down The Hawk).

7. Favourite new author. (Debut or new to you)./Obľúbený nový autor/ka. (Úplne nový alebo nový pre teba)
B: Hmmm. Neviem úplne, koho sem napísať, ale rada by som si prečítala ešte niečo od Miry Grant alebo aj Casey McQuiston, aby som zistila, či sa mi páčil aj štýl písania alebo len námet knihy.
J: Jednoznačne Celeste Ng, už teraz plánujem prečítať aj jej zvyšné knihy.

8. Newest fictional crush./Nový fiktívny crush.
B: Bože, no keby mi toto poviete pred pár rokmi, tak vás asi niekam pošlem. Ale bude to musieť byť... Declan Lynch z Call Down the Hawk. Neprijímam ďalšie otázky na túto tému.
J: Zjavne sa svojej slabosti na knižnych zlých chlapcov nezbavím ani vekom, takže Adrian Ivaškov z Upírskej akadémie (aj keď to nie je nový crush). Jest z Heartless by tiež nebol na zahodenie, ak by nemal hrozný vkus na ženy.


9. Newest favourite character./Nová obľúbená postava.
B: Asi Jordan z Call Down the Hawk, tiež celý hlavný cast z Red, White and Royal Blue. Ostatné dobré postavy, s ktorými som tento rok prišla do kontaktu, som už poznala z predchádzajúcich kníh.
J: Podobne ako Bay, aj ja som si veľmi obľúbila Jordan z Call Down the Hawk, nebudem sa však po nej opakovať. Mojím druhým favoritom je Mia Warren z Little Fires Everywhere, ktorá nie je ani zďaleka bezchybná, avšak jej vývoj a vnútorný život sú pútavé.

10. Book that made you cry./Kniha, ktorá ťa rozplakala.
B: Nooo... asi ani nič. Nemám emócie.
J: Ja si teda narozdiel od B. rada pri knihách poplačem. Najviac som konkrétne plakala pri Little Fires Everywhere, Malých ženách a rereade Upírskej akadémie.

11. Book that made you happy./Kniha, ktorá ťa rozveselila.
B: Určite Heartstopper: Volume Three od Alice Oseman, čo je vždy radosť čítať, Podělaným navrch od Becky Albertalli bolo tiež veľmi milé a ani nehovorím o The Starlight Watchmaker od Lauren James. A pri Red, White and Royal Blue som sa dosť nasmiala.
J: Mám pocit, že ma skor viac kníh rozplakalo ako rozosmialo ale od smiechu som sa šúľala hlavne pri Upírskej akadémií a pri niektorých humorných príbehoch z Anny (zo Zeleného domu etc.).


12. Most beautiful book you've bought so far this year (or received)./Najkrajšia kniha, ktorú si si tento rok kúpila (alebo dostala).
B: Musím povedať, že som tento rok zatiaľ na seba celkom hrdá, lebo som si kúpila len veľmi málo kníh (a z toho väčšina je ešte len pre-ordered). V januári som ale mala narodeniny, a za najkrajšiu knihu, čo som dostala, by som označila asi Skazeného kráľa od Holly Black, tá obálka je podľa mňa naozaj skvostná.
J: Ja som toho tento rok tiež až tak veľa nekupovala, najkrajším prírastkom sú u mňa Krvavé preteky od Maggie Stiefvater.

13. What books do you need to read by the end of the year?/Ktoré knihy chceš prečítať do konca roka?
B: Fuuu no takých by tu teda bolo viacero. Určite aspoň niektoré z mojich najočakávanejších kníh tohto roku, a potom je tu tiež môj zoznam 20 kníh, ktoré chcem prečítať v roku 2020 - zatiaľ som prečítala deväť.
J: Ja sa chcem zamerať na diverzitu v knihách čo sa týka autorov aj žánrov. Do iných žánrov ma láka najma pozitívna skúsenosť s Celeste Ng a jej Little Fires Everywhere, čo by som nebyť asian readathonu ani nečítala, kedže je to dospelácka domáca dráma, čo je úplne mimo toho, čo čítam bežne.

Ak ste sa dočítali až sem, ste super! Keby ste mali chuť, pokojne napíšte do komentárov aj vaše odpovede (alebo, ak ste tento tag robili tiež, dajte vedieť a pôjdeme ho očekovať).

Bailey & Janelle

You Might Also Like

4 comments

  1. Ticho závidím, že ste prečítali už prvú knihu z Ronanovej trilógie :D Milujem Havraní cyklus, no do tejto knihy sa bojím ísť :D Navyše nie je preložená, bohvie, či vôbec bude, a keď som čítala pred dvoma rokmi Havaranieho kráľa v angličtine, dosť som sa natrápila :D

    1:) Jednoznačne buď Daisy Jones (včera som to iba dočítala a bolo to skvelé, ešte dnes sa mi o tom v noci snívalo, haha) Mechanická princezná alebo nejaká z Addicted série, neviem si vybrať :D
    2.) Mechanická princezná, určite na sto percent
    3.) Určite nové knihy od Kiery a Suzanne. Tento rok skutočne veľa slávnych YA autorov vydáva nové knihy
    4.) Ja to veľmi nesledujem, ale z prekladových asi tá nová od Suzanne :D A z originálov nová Marissa Meyer
    5.) Bane Chronicles, Temné a osamelé prokletí a Dopisy ztraceným, úplne sklamaná :/
    6.) Hocijaká kniha z Addicted a Něco skutečného od Erin Watt, bolo to vážne dobré a dosť som sa toho bála!
    7.) Taylor Jenkins Reid, Katharine McGee a KB Ritchie
    8.) Loren Hale, Ryke Meadows a Connor Cobalt z Addicted. Tam netreba ani komentár.
    9.) Neviem, asi nikto, kto nebol ešte minulý rok :D
    10.) Skoro som plakal pri Dobrých manželkách ("druhá časť" Malých žien, čítala som to v dvoch zväzkoch). Plakala by som na isto, ale bola som v škole a dosť som sa premáhala :D Mechanická princezná. Jednoznančne. Ako som na TOTO mohla zabudnúť? :)
    11.) The Risk, hocijáka z Addicted a Něco skutečného
    12.) Ehm...netuším. Vôbec. Niežeby som málo kníh kúpila tento rok :D
    13.) Piatu vlnu, lebo tú mám ešte spred Vianoc :D A určite všetky pokračovania, ktoré mám doma

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To chápem, čítať Maggie v origináli vie byť celkom struggle :D
      Na Daisy Jones sa raz určite chystám, tak dúfam, že to bude naozaj také dobré, ako všetci vravia.
      Ja som od Kiery stále neprečítala Korunu, hups :D A čo sa týka novej Suzanne, nie som si istá, či ma to vôbec láka.
      Na Bane Chronicles sa chystám čoskoro, len čo dočítam posledný diel TMI, tak dúfam, že to nebude až také sklamanie :D
      Addicted nepoznám, ale ako tak pozerám, asi to nebude nič pre mňa :D
      Vďaka za komentár, potešil :)

      Odstrániť
  2. Celeste Ng - velmi chválím! Doporučuji i Vše, co jsme si nikdy neřekli - ale nevím, jestli to vyšlo i ve slovenštině.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja Celeste plánujem čítať v AJ takže to by nemal byť problém :) Dúfam, že sa ku "Vše, co jsme si nikdy neřekli" dostanem čoskoro :D

      Odstrániť