20 kníh, ktoré chcem prečítať v roku 2020

januára 11, 2020


Ahojte všetci, a vitajte pri prvom článku v roku 2020!

Ako ste strávili Silvester? Bolo to s knihou v ruke? Ak máte nejaké zaujímavé predsavzatia (či už knižné, alebo nie), pokojne sa nám zdôverte v komentároch.
Naše novoročné predsavzatie by pravdepodobne malo byť častejšie pridávať články, ale ako sa poznáme, určite by nám to nevydržalo. Dostala som však náhlu chuť vám sem niečo napísať, a tak sa s vami podelím o svoj TBR na rok 2020. V tomto konkrétnom zozname sú iba knihy, ktoré už mám doma, a naozaj by som ich už chcela tento rok prečítať. Knihy, ktoré tento rok ešte len vyjdú, si dávam do iného zoznamu. Možno ho potom tiež zverejním, ak mu budem schopná dať nejakú konečnú podobu. 

Nuž, bez ďalších zbytočných rečí poďme teda na to:


1. Skazený kráľ - Holly Black
Krutého princa som čítala približne pred rokom, a veľmi sa mi páčil, takže na druhý diel som sa dlho tešila. Dostala som ho teraz na narodeniny, a snáď sa doň už čoskoro pustím. Len mám pocit, že som už pozabúdala veľa vecí, čo sa stali v jednotke, čo ma vždy neskutočne štve, keď chcem pokračovať v nejakej sérii. Takže možno pred čítaním ešte trochu prelistujem aj Krutého princa. 

2. The Darkest Part of the Forest - Holly Black
Ďalšie dielo zo sveta férov z pera Holly Black. Túto knižku som objavila v charity shope v Birminghame za pár libier, a proste som ju musela mať. Dosť som sa na ňu tešila, takže vlastne neviem, prečo som ju neprečítala ešte minulý rok. Ale tak to mám s veľa knihami, a pravdepodobne nie som jediná, všakže? 

3. Jeden temný trón - Kendare Blake
Hoci som z Troch temných korún nebola až tak nadšená, rozhodla som sa v sérii pokračovať, čo bol možno omyl, keďže to vyzerá, že to po slovensky ani nedovydávajú. Možno preto to čítanie tak dlho odkladám. 

4. Rozdělené království - Joelle Charbonneau
Rozdělené království je pokračovanie Prokletého trůnu, ktorý som úspešne zdolala na jeseň po tom, ako mi tiež dlho odpočíval v poličke. Tentokrát si však s prečítaním pokračovania verím, keďže je to, našťastie, len duológia.

5. They Both Die at the End - Adam Silvera
O Adamovi Silverovi som počula samé dobré vecí. Spomedzi jeho výtvorov mi táto kniha prišla ako niečo, čo by mi mohlo sadnúť, no napriek tomu to už vyše roka neviem prečítať. Podľa názvu to zrejme dopadne smutne, a možno práve to ma odrádza. 

6. Red, White & Royal Blue - Casey McQuiston
Táto kniha by sa dala považovať za jednu z hitoviek minulého roka. Znela mi tak dobre, že som si ju hneď musela kúpiť, len aby som ju, samozrejme, neprečítala. Ale stále sa na ňu dosť teším, takže jej dávam vysoké šance. 

7. Oko za oko - Jenny Han
Túto knihu som kúpila na Humbooku 2018, a ja vlastne ani neviem prečo, ale už mám doma aj pokračovanie, lebo ho mal Albatros v akcii, a teraz už niet cesty späť. Nechápte ma zle, tá kniha znie celkom fajn, ale je veľa kníh, ktoré by som si prečítala radšej, a nekúpila som si ich, tak som sama zo seba trochu zmätená. 

8. Všade samé korytnačky - John Green
Hoci by som si dovolila tvrdiť, že svoj John Green obdobie mám už za sebou, chcela by som jeho "novinke" dať šancu. Počula som na ňu zmiešané recenzie, tak som zvedavá, na ktorú stranu sa pridám ja. 

9. Koláčky a spiklenci - Theo Addair
Muffin a čaj sa mi páčil, preto som pri pokračovaní neváhala, a rovno som si ho kúpila. Dokonca ho mám aj podpísané. Plánovala som ho prečítať v lete, ale akosi k tomu nedošlo, a teraz mi tu smutne stojí v poličke. Tento rok to však napravím.

10. Podělaným navrch - Becky Albertalli
Od Becky Albertalli sa mi veľmi páčili Simon aj Leah, preto by som rada dala šancu aj ďalšej jej knihe. Znie to ako taká milá contemporary, preto to vidím asi na letné mesiace, ale človek nikdy nevie, na čo ja kedy dostanem náladu.


11. Wayward Son - Rainbow Rowell
Dlhoočakávané pokračovanie príbehu Simona Snowa, do ktorého sa určite tento rok pustím, no najprv by som si chcela znovu prečítať Carry On. Tak dúfam, že s tým nebudem prokrastinovať príliš dlho. 

12. Deset tisíc nebí nad tebou - Claudia Gray
Pokračovanie Tisíc kousků tebe, čo som si tiež kúpila na Humbooku a už vlastne ani neviem, prečo. Toto som však, narozdiel od Oko za oko, už čítala, a našťastie sa mi to páčilo. Takže verím, že sa k pokračovaniu dostanem. 

13. The Scorpio Races - Maggie Stiefvater
Ďalší skvelý úlovok z charity shopu v Birminghame, ktorý mi Jane milo prenechala. Maggie je moja milovaná autorka Havraních chlapcov, a chcem sa dostať aj k jej ďalším knihám, takže The Scorpio Races je určite niečo, čo si rada prečítam.

14. Pumpkinheads - Rainbow Rowell
Tento ultimátne jesenný komiks som si síce zadovážila už na jeseň, no bohužiaľ som sa k nemu nedostala, takže s ním zrejme počkám na jeseň 2020. Stále sa naň však teším.

15. Zlodeji dýmu - Sally Green
Túto fantasy som mala veľmi dlho pridanú na Goodreads, a keď ju preložili do češtiny, tak som neváhala, a kúpila si ju. Ako to však už býva, potom som sa k nej nikdy nedostala. Dúfam, že tento rok sa to zmení. 

16. Deti krvi a kostí - Tomi Adeyemi
Na túto knihu som zatiaľ počula snáď len samé dobré recenzie, tak snáď sa k jej fanúšikom už čoskoro pridám aj ja. Aj keď mi v poličke leží už asi pol roka. #whyamilikethis

17. Ninth House - Leigh Bardugo
Ninth House je podľa mňa jedna z najkontroverznejších kníh, čo minulý rok vyšla. Aspoň ja som na ňu teda počula veľmi zmiešané recenzie. Dejovo ma zaujala, tak som zvedavá, ku ktorej strane názorov sa prikloním. Vrania šestka patrí k mojim top knihám, tak dúfam, že ma nesklame ani Ninth House. 

18. The Starlight Watchmaker - Lauren James
Od Lauren James som čítala všetko, čo jej zatiaľ vyšlo, a všetko sa mi páčilo. Verím, že ani jej najnovšie dielo ma nesklame. 

19. Projekt Kronos - Pavel Bareš
Projekt Kronos som si kúpila, keď sme si s Jane spravili výlet do Topoľčian a našli sme ho v Lacných knihách asi za 6 eur. S ambíciami spoločne ho zdolať sme si ho obe zadovážili, takže v roku 2020 sa môžete tešiť na naše spoločné čítanie (snáď). 

20. Half Bad: Polozlý - Sally Green
Túto knihu som stále vídavala niekde za pár eur, a preto som predpokladala, že zjavne nie je nič moc. Potom som na ňu však čítala nejaké celkom dobré recenzie, tak som si povedala, že to s ňou vyskúšam. Samozrejme, odvtedy som ju nevedela nikde nájsť. Úspešne sa mi ju podarilo zohnať až vo vyššie spomínaných Topoľčanoch. Už som ju dokonca začala čítať, takže čoskoro uvidím, či sa mi kúpa oplatila. 


Čítali ste alebo sa chystáte čítať niečo z môjho zoznamu? Určite mi napíšte do komentárov, som zvedavá na vaše názory. 
Prajem všetko dobré do nového roku, najmä veľa skvelých kníh a chuti do čítania. 

Bailey

You Might Also Like

6 comments

  1. Ja mám už vytriedenú celú TBR poličku s knihami, ktoré už fakt tento rok musím prečítať... No a je 11.1. a zatiaľ som neprečítala ani jednu knihu...
    Úprimne, pre mňa je Holly Black niečo ako Sara J. Maas, jej knihy ma veľmi nezaujímajú... Možno to bude tým, že obe píšu o féroch/vílach? Who knows...
    They Both Die at the End trčí aj v mojej TBR poličke a som naozaj zvedavá, kedy sa k tomu dostanem a čo ma k tomu dokope... Netuším prečo to vlastním :D Zľavy? :D
    Teda vlastne to má podobný osud ako tvoje Oko za oko od Jenny Han, Koláčky aj Korytnačky by som si tiež tento rok rada prečítala :D Možno by si mi to mohla požičať, keď to dočítaš ;)
    Som veľmi zvedavá čo povieš na Podelaným navrch, keďže tá kniha sa mi z tých troch páčila najmenej ale zároveň nebola zlá a mala časti, ktoré boli zase najkrajšie oproti všetkým ostatným knihám... Dáva to zmysel? No nie... Prečítaj si to, podiskutujeme! :D Deset tisíc nebí nad tebou, no neviem či chcem v tejto sérií pokračovať aj, keď prvý diel nebol vôbec zlý...
    Pumpkinheads by som si zato prečítala hneď, strašne ma priťahuje artwork :)
    The Scorpio Races - som zvedavá, či stálo za to sa po ne vrátiť. Zlodeji dýmu, Deti krvi a kostí a Ninth House, tu si počkám na tvoje recenzie.
    Ups, hádaj kto si Projekt Kronos nezbalil do Brna... Dúfam, že to neplánujeme chcieť čítať v blízkej budúcnosti... Aké je vhodné obdobie na čítanie sci-fi, to je otázka?


    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak šup-šup :D
      Mne féri nevadia, podľa mňa majú dobré aesthetics takže :D
      Môžeme dať aj z toho buddy read... možno sa potom k tomu dokopeme.
      Jasné, veď vieš, že ti je moja knižnica vždy k dispozícii :D
      Ja som tiež zvedavá, čo na to poviem :D
      Predpokladám, že to prelúskaš, ked prídeš najbližšie ku mne :D :D
      Tak snáď nebudeš čakať dlho... :D
      Nooo, tak to neviem ani ja. Pre istotu to zober, keď pôjdeš najbližšie do Bardejova.

      Odstrániť
  2. Překvapivě (lol) si nechci přečíst žádnou knihu z tvého seznamu :D :D. Jakože o Jenny Han jsem přemýšlela, ale kdysi si mě od ní nějak odlákala. Ale pokud se Ti kniha zalíbí, tak dej vědět a třeba ještě někdy Jenny dám šanci. Od Rainbow Rowell si chci přečíst Nedej se.

    A jinak v roce 2020 mám v plánu jen dvě konkrétní v angličtině, jinak bych ráda pohla s něčím, co vlastním a pak určitě něco z těch 294 co mám na seznamu :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedavá, čo na Nedej se povieš, mne sa to totiž páčilo a Jane nie :D
      O svojom zozname radšej pomlčím :D :D

      Odstrániť
  3. Teeda, to je zoznam, držím palce!
    Red, White & Royal Blue je inak podľa mňa otrasná kniha, u mňa sa dostala tak na zoznam najhorších kníh sa minulý rok. :D Ale možno to budeš vnímať inak. :D
    Z tvojho zoznamu som čítala ešte Korytnačky (celkom fajn?) a Polozlého (priemerné až podpriemerné) a chystám sa napríklad na Ninth House.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vážne? :O Ja som na to práveže počula samé chvály, tak teraz sa trochu bojím :D
      Polozlého som už prečítala, súhlasím s tvojím hodnotením :D
      Tak som zvedavá, čo na Ninth House povieš ty :D

      Odstrániť