Ukecaný júlový TBR (+ júnový Wrap Up)

júla 15, 2018

Nemôžem uveriť, že prešiel už mesiac od toho ako som chcela napísať júnový TBR. Zjavne ste si všimli, že sa nedostal na svetlo sveta tak teraz všetci dúfajme, že dopíšem aspoň toto (očividne mi šťastena nepraje, kedže som to dopísala a potom sa mi polovica článku neuložila, takže na to idem znova).


Wrap Up - Jún 2018

Na začiatok by som možno trošička zhrnula jún, čo bol celkom dobrý mesiac ohľadom počtu prečítaných kníh. Nebudem sa tváriť, že som si schválne nevybrala knihy, ktoré boli krátke, no na moju obhajobu, väčšina z tých krátkych bola zo série, na ktorú som si už dlho brúsila zuby, takže s tým nemám problém. Konkrétne ide o sériu The Worst Witch od Jill Murphy (čítala som v českom preklade - Čarodějnice školou povinné), ktorú môžete tak ako ja poznať na základe seriálu Nezbedná bosorka, ktorý chodil niekedy na STV. Práve kvôli seriálu a nostalgii, ktorú vo mne zanechal, som sa rozhodla prečítať si aj sériu, podľa ktorej vznikol. Ak mám by úprimná, ani seriál, ani knihy nepatria medzi tie najlepšie z kníh o čarodejníkoch. Seriál je trocha lepší v tom, že je viac rozvinutý a jednoducho si zamilujete postavy. Okrem postáv ma v tomto svete držia metly a čierne mačky. Plánujem si tiež pozrieť novú seriálovú adaptáciu kníh, ktorú urobil Netflix v hlavnej úlohe s malou Lyannou Mormont (Bellou Ramsey). Zo sedemdielnej série som tento mesiac zdolala 3 knihy a do úplného finišu mi chýba už len jedna.

Ďalej som prečítala tretí diel zo sére Ruby Clair - Bezradný duch od Mary K. Pershall, Príšěrné příběhy vánoční od Chrisa Priestleyho a Líbali jsme se od Davida Levithana, tieto knihy boli viac menej priemerné. Počas mojej mini víkendovej dovolenky v Ríme som prečítala The Upside of Unrequited od Becky Albertalli a musím povedať, že zbožňujem ako tá žena píše. Aj keď si nemyslím, že táto kniha bola lepšia ako Simon a čakala som máličko niečo iné. Napriek tomu to bola super kniha a možno miestami podobná Fanúšičke od Rainbow Rowell
Veľkým prekvapením bola posledná kniha, ktorú som tento mesiac prečítala a to bolo Prekliate miesto od Freda Vargasa. Toto bola kniha, do ktorej sa mi vôbec nechcelo. Kamarátka mi ju viac menej nanútila, s tým, že ani ona nevie o čom to je ale mám si to prečítať. A tak som na seba začala skúšať rôzne mind games, vzala som si ju na cestu vlakom - kedže nebudem mať čo robiť, budem čítať a povedala som si, že prečítam aspoň kúsok predtým ako to úplne zavrhnem a po tretej kapitole ma príbeh naozaj vtiahol. Detektívky sa mi zväčša spájajú zo surovými faktami a jasnými opismi a vysvetleniam. Na tejto bol akoby závoj neznáma. A možno práve to jej dalo to pravé čaro.
Mojou najobľúbenejšou knihou za jún bola kniha poviedok (čožeee?!) zo sveta tieňolovcov. Všetci mi volajte na slávu, konečne som zdolala Magnusa Banea (napísali Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Cassandra Jean). A vzhľadom na to, ako sa mi páčila, nechápem, že mi trvalo pár ROKOV ju prečítať. Sláva mi (a hanba mi).
To by bolo asi všetko, celkový počet prečítaných kníh je 9, čo znie pomerne dobre.

TBR - Júl 2018


Prvou knihou, ktorá sa dostala na môj TBR list je kniha Čarodějnice školou povinné 5 - Akademie v ohrožení od Jill Murphy. Ak sa mi podarí dostať sa k tomu v knižnici, určite to prečítam. Je to totiž posledná zo série, ktorú som nečítala. Zvyčajne som strašný pedant, čo sa týka čítania po poradí, taže ma strašne znervózňuje, že som čítala všetky diely okrem piateho. Na moju obhajobu, nevedela som ho zohnať.
Kedže som celkom nabehla na vlnu kníh od Becky Albertalli, Leah on the Offbeat je ďalší pán na holenie. Už v Simonovej knihe som ju mala rada a tak verím, že jej vlastná kniha bude rovnako dobrá ak nie ešte lepšia. Mimochodom, ľudia, Love, Simon je úplne úžasný film, proste taká teenage klasika, ktorá nikdy nezapadne prachom. Aspoň ja som z neho mala ten pocit a rada by som navštívila kino znova a zas si to pozrela. Niektoré filmy sú proste pre kino stvorené. Rada by som sa rozpísala o svojej láske k tomuto filmu, o tom aká bola Abby cute, ako som si želala viac scén s Calom (lebo Alex z 13RW je ) a trocha ód na Brama, lebo Keiynan Londsdale je moja láska už od Dance Academy a taktiež hrá aj Wallyho vo Flashovi a v Legends of Tommorow a ako mu prajem aj naďalej všetok úspech sveta. Off topic ale musela som to zo seba dostať.
Zvyčajne poézia nie je niečo čo čítam a práve tento fakt by som rada zmenila. A tak som si našla najviac basic tumblr poéziu, ktorá je krátka, zrozumiteľná ale zároveň z nej máte pocit, že utína do živého a to je zbierka Love Her Wild od Atticus Poetry. Túto knihu som už čítať začala a dobrá správa je, že sa číta rýchlo.
Okrem toho naozaj musím prečítať knižky z Rady nešťastných príhod - Ohavná píla (4) a Strohá akademie (5), kedže ich mám vypožičané z knižnice a bolo by dobré ich v dohľadnom čase aj vrátiť.
V poslednom čase sa snažím zmeniť pár svojich knižných zlozvykov, jedným z nich je kupovať si knihy bez toho aby som ich mala v pláne hneď aj prečítať. Preto sa plánujem pustiť do knihy Pod vajíčkom od Laury Marx Fitzgerald, ktorú som si kúpila ako poslednú. V tejto kategórií je aj kniha Šťastná sedmička od Holly Goldberk Sloan, ktorú som si kúpila niekedy dávno a nikdy na ňu nevyšiel čas.
A kedže sa z neznámych dôvodov snažím sabotovať samu seba týmto ohromne dlhým TBR, na ktorého prečítanie budem potrebovať viac času ako tento mesiac mám tak by som rada prečítala aj  Secrets for the Mad od Dodie a knižočku We should all be feminists od Chimamandy Ngozi Adichie.
Posledná vec na záver, síce si nie som celkom istá ako fungujú lists na goodreads ale čo keby ste skúsili zahlasovať za knihu, z ktorej by ste tu chceli vidieť aj recenziu, link nájdete -tu-.


You Might Also Like

2 comments

  1. Fíha, o tom spracovaní The Worst Witch od Netflixu som netušila, asi si to skúsim pustiť. :D Inak mňa by tiež poriadne rozhodilo, keby som preskočila diel, ale hádam to aspoň dodatočne napravíš.:D
    Nad nejakou tou modernou poéziou som tiež už premýšľala, tak uvidím. :D Obávam sa, že tento hype pôjde dosť mimo mňa.
    Prajem ti veľa šťastia s júlovým TBR, hoci už sa mesiac pomaly končí. :D Máš tých plánov dosť. :D A dúfam, že sa ti zapáči Šťastná sedmička, podľa mňa je to fakt pekná kniha.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si to pusti :D Napravím, už ho mám aj objednaný, lebo akosi sa k nemu neviem v knižnici dostať :D
      Ono určite to nie je pre každého ale možno nájdeš niečo čo sa ti zapáči :D
      Včera som dočítala Šťastnú sedmičku a naozaj bola super, začiatok ma nevzal tak som sa bála ale čim viac som čítala tým lepšie to bolo :)

      Odstrániť