10 kníh, ktoré chcem prečítať v Novom roku (2018 TBR)

januára 13, 2018

Keďže je tu opäť raz nový rok, nie je nič lepšie ako si stanoviť ciele. To platí samozrejme aj pre knihy a tak vám prinášam svoje novoročné tbr. Snažila som sa doň zaradiť najmä knihy ktoré už dlho stoja u mňa na poličke a ešte som ich nečítala. Nezaradovala som knihy, ktoré ešte nevyšli a majú vyjsť tento rok ani knihy, ktoré som už čítala a plánujem si ich tento rok prečítať znova.

Okrem úvodnej fotky, pochádzajú fotky zo stránky martinus.sk. Taktiež by som ešte rada pripísala kredit Peruseproject, ktorá pridala video s rovnakým názvom nedávno.

1. Vrania šestka - Leigh Bardugo
O tejto knihe som počula naozaj od každého, ospevujú ju booktuberi, bloggeri a vďaka mojej sestre ju vlastním aj ja (yay, nech žijú Vianoce). Snažím sa nemať očakávania aby ma náhodou nesklamala ale uznajme si, už len samotná premisa znie skvelo - 6 zločincov, ktorí sa spoja pri spáchaní lúpeže. Čo viac si pri knihe priať.
Netuším však, kedy sa k nej dostanem, keďže ju spolu s Bailey plánujeme buddy readovať.

2. Krv polobohov - Bohovia Olympu - Rick Riordan
Minulý rok sa mi podarilo prečítať skoro celú sériu Bohov Olympu, takže tento rok to dúfam dotiahnem do úspešného konca. Hlavne by som sa do tejto knihy mala pustiť čím skôr, nech nezabudnem dej predošlých, lebo rereadovať to celé, to by ma asi porazilo.

3. Prastarý meč - Magnus Chase a Bohovia Asgardu - Rick Riordan
Keďže ujo Rick patrí k mojim obľúbeným spisovateľom, verím, že si tento rok nájdem čas aj na jeho poňatie severskej mytológie. Úprimne nedostala som sa k nej hlavne preto, že som sa bála, že si spoilnem udalosti z Hrdinov Olympu.


4. Magnus Bane - Zápisky veľkobosoráka - Cassandra Clare
Keď sme už pri obľúbených autoroch, medzi nich jednoznačne patrí aj Cassie Clare. Jej série mám zatiaľ prečítané všetky aspoň pokiaľ ide o knihy, ktoré vyšli v slovenčine.
S jej zbierkami poviedok je to už trošku horšie. Pri Magnusovi ma odrádza najmä to, že som na to nepočula najlepšie recenzie. Každopádne ju mám doma a verím, že keď sa do nej začítam, vôbec to nebude zlé.


5. Nekonečný príbeh - Michael Ende
Ďalšia kráska, ktorú vlastním a ktorej som sa ešte nedotkla. Tento príbeh je vám asi známy z filmov a mne tiež. Som však veľmi zvedavá ako je na tom knižná verzia a či je tiež tak legendárna. Zvyčajne knihy bývajú lepšie ako filmy, takže uvidíme, čo z toho to bude v tomto prípade.

6. Peter Pan - James Matthew Barrie
V duchu rozprávok sa nesie aj ďalšia kniha na mojom zozname a to Peter Pan. Príbeh chlapca, ktorý nechcel dospieť ma fascinuje už dlhšie a rada by som si prečítala aj jeho originálne znenie. Troška sa bojím, že sa mi bude páčiť menej ako mnohé verzie, ktoré som už mala možnosť vidieť.

7. Stalking Jack The Ripper - Kerri Maniscalco
Toto je kniha, na ktorú som natrafila cez Sashu z abooktopia, ktorá o nej nehorázne básni a potom som ju videla aj u iných booktuberov. Nie je to práve žáner ku ktorému inklinujem ale jednoznačne to vyzerá zaujímavo.
Hlavná postava Audrey, je dcérou lorda a potajomky sa snaží študovať forenznú medicínu. Keď sa začnú hromadiť mŕtve telá, rozhodne sa vypátrať vraha a už podľa názvu, všetci vieme o koho asi tak pôjde.
V tomto prípade ma láka najmä historické prostredie a taká ta mystika okolo Jacka. Je dosť možné že sa znova dostávam na detektívnu/krimi vlnu čo sa týka čítania.

8. The Gentleman's Guide to Vice and Virtue - Mackenzi Lee
Ak nežijete v jaskyni určite ste o tejto knihe počuli aj vy. Zase je tu historické prostredie, čo znie super a taktiež by táto kniha mala mať celom diverse postavy. 
Dej sa točí okolo Montyho, ktorý je rozmaznaný gentleman, medzi ktorého obľúbené činnosti patrí opíjanie sa, hýrenie a gamblerstvo. Monty sa na začiatku vydáva na veľké európske turné, niečo ako road trip, kde mu spoločnosť robia jeho kamarát Percy, ku ktorému prechováva city a jeho sestra Felicity, ktorá ma na neho dávať pozor. 
A to je v postate všetko, čo o tom viem, ale rada by som si konečne prečítala dobrú knihu o road tripe a dúfam, že toto je ona.

9. On the Other side - Carrie Hope Fletcher
Ide o prvú fiktívnu knihu od Carrie, ktorá je známa najmä vďaka svojmu youtubu. Na Carriene knihy a jej schopnosť písať som počula rozporuplné názory a rada by som sa o jej schopnostiach presvedčila z prvej ruky. Najmä preto, lebo by táto kniha mala mať prvky magického realizmu.

10. Stopárov sprievodca galaxiou - Douglas Adams
Toto je sci-fi klasika, ktorú snáď čítal každý. Až na mňa teda a rada by som to napravila. Každý, kto to čítal a pozná ma, ma presviedča, že sa mi to určite bude páčiť. Všetko čo o tejto knihe viem, je že je tam dôležitý uterák a to je aj všetko čo chcem vedieť, lebo pri niektorých knihách lepšie nechať sa prekvapiť a mám pocit, že toto je presne ten prípad.


Čo plánujete tento rok prečítať vy? A koľko toho plánujete prečítať? Môj goodreads gól je 70 kníh :O

You Might Also Like

8 comments

  1. Vrania šestka je skvelá. O nej by som vedela básniť hodiny a hodiny.
    Rick Riordan...od neho si už musím konečne niečo prečítať. Je to až neuveriteľné, že som ešte nič od neho nečítala.
    Mne osobne sa Magnus páčil, proste typické poviedky o Magnusovi :D neviem čo viac k tomu dodať, proste boli skvelé.
    Stalking Jack Ripper a jej pokračovanie je niečo čo som tiež zaregistrovala na booktube a na bookstagrame, a rozhodne sa do toho plánujem tento rok pustiť.
    to isté o The Gentleman...akože, no, väčšinou sa vyhýbam knihám, kde ide o gayoch, lebo mi príde, že vo väčšine prípadov je väčší hype iba o tom a nie o samotnom príbehu...ale táto aj mňa láka a určite po nej siahnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Riordana vrelo odporúčam, je naozaj málo ľudí, ktorým sa nepáči :)
      Dúfam, že sa k tej Vranej šestke dostanem čoskoro teda... No a Magnusa si balím do kufra, tak snáď konečne začnem.

      Odstrániť
  2. Šest vran mě také moc láká a v roce 2018 bych si na tuto knihu určitě chtěla udělat čas :)
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja verím, že sa k nej najneskôr dostanem vo februári :D

      Odstrániť
  3. Doufám, že Vrania šestka přečteš, co nejdříve a bude i recenze :). Já tak nějak dopředu neplánuji, jaké knihy si přečtu :). Minulý rok jsem přečetla cca 61 knih (dělám si seznam, ale občas se přistihnu, že jsem si něco zapomněla zapsat), tak doufám, že to bude alespoň 50 :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Recenzia určite bude :D
      Ja rada plánujem všeobecne, baví ma to.. To však neznamená, že sa držím len tých plánov :D
      Rada totiž taktiež navštevujem knižnicu a tam viem byť veľmi impulzívna :D
      Minulý rok si teda asi prečítala viac ako ja gratulujem, ja si všetko už značím na goodreads :)

      Odstrániť
  4. Páni, 70 kníh za rok! Ja mám 30 a dúfam, že to dám (ale mám pochybnosti O.o). Čo sa týka mňa, tak sama neviem, aké knihy sa mi dostanú do rúk, nechám to na náhode - nech ma prekvapí :D Avšak, máme spoločné tri knihy, ktoré by som si rada prečítala i ja, z čoho dve vlastním - Stopárov sprievodca galaxiou a Nekonečný príbeh - a jednu hádam budem vlastniť čoskoro - Vrania šestka.
    Držím palce s výzvou a nech sa ti do rúk za tento rok dostanú samé dobré knihy - maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja čítam rýchlo, len zisťujem, že som na tom horšie s tým časom na čítanie :)
      Ďakujem, napodobne aj tebe :)

      Odstrániť